1kg matjasów lub zwykłych solonych płatów śledziowych
10dag cukru(ok.1/2szklanki)
5 cebul
1 mały słoiczek majonezu np.Hellmans'a Oryginalny, Babuni
1/3szkl. octu 10%
1 łyżka nasion kolendry
liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego
150ml lub ciut więcej wody
Filety opłukac(nie moczyć), pokroić na ok.3cm dzwonka, cebulę pokroić w piórka. W małym garnku zagotować wodę z octem, cukrem, kolendrą, zielem i listkiem, zamieszać i odstawić do wystudzenia. W kamiennym garnku układać warstwami cebulę, śledzie i smarować cienką warstwą majonezu i tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinna stanowić cebula. Wszystko zalać wystudzoną marynatą i odstawić do lodówki na conajmniej dwie doby. Codziennie zamieszać. Śledzie te znakomicie smakują zarówno z chlebem jako przekąska, ale nie gorzej jako danie obiadowe z ziemniakami. Można je przechowywać w lodówce bez straty dla smaku ok.6-7 dni. Bardzo polecam!!! Przepis wzięłam z Kuchni Polskiej autorstwa Pani Małgorzaty Caprari.
Nadesłał: Małgocha <>Jak filety pokroic w dzwonka?? Nadesłał(a): jacek <jacek@maj.ca> 2006-07-08 08:07:47