CIASTO:
10 dag masła,
1 szklanka cukru,
1 szklanka mÄ…ki kukurydzianej,
3/4 szklanki mÄ…ki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
3/4 łyżeczki soli,
2 jajka,
1 żółtko,
2/3 szklanki mleka,
mąka i masło do formy.
SYROP ROZMARYNOWY: 3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki wody, 1/3 szklanki posiekanego rozmarynu, 1 łyżka soku z cytryny, kilka kropli olejku waniliowego.
Zrób ciasto: rozgrzej piekarnik do 180°C. Utrzyj masÅ‚o z cukrem, dodaj pozostaÅ‚e skÅ‚adniki ciasta, wymieszaj mikserem ustawionym na najniższe obroty (3 minuty). Ciastem napeÅ‚nij natÅ‚uszczonÄ… i wysypanÄ… mÄ…kÄ… formÄ™, piecz 40 minut na Å›rodkowym poziomie piekarnika. W czasie gdy ciasto siÄ™ piecze, przygotuj syrop rozmarynowy: wszystkie skÅ‚adniki (oprócz wanilii) gotuj w rondelku 10 minut. Zdejmij z ognia, dodaj waniliÄ™, przecedź. Ciasto pozostaw w formie przez 10 minut po upieczeniu, potem wyjmij i posmaruj 1/3 ciepÅ‚ego syropu. Podawaj z bitÄ… Å›mietanÄ… i dowolnymi owocami oraz resztÄ… zimnego syropu.