CIASTO:
10 dag masła,
1 szklanka cukru,
1 szklanka mąki kukurydzianej,
3/4 szklanki mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
3/4 łyżeczki soli,
2 jajka,
1 żółtko,
2/3 szklanki mleka,
mąka i masło do formy.
SYROP ROZMARYNOWY: 3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki wody, 1/3 szklanki posiekanego rozmarynu, 1 łyżka soku z cytryny, kilka kropli olejku waniliowego.
Zrób ciasto: rozgrzej piekarnik do 180�C. Utrzyj masło z cukrem, dodaj pozostałe składniki ciasta, wymieszaj mikserem ustawionym na najniższe obroty (3 minuty). Ciastem napełnij natłuszczoną i wysypaną mąką formę, piecz 40 minut na środkowym poziomie piekarnika. W czasie gdy ciasto się piecze, przygotuj syrop rozmarynowy: wszystkie składniki (oprócz wanilii) gotuj w rondelku 10 minut. Zdejmij z ognia, dodaj wanilię, przecedź. Ciasto pozostaw w formie przez 10 minut po upieczeniu, potem wyjmij i posmaruj 1/3 ciepłego syropu. Podawaj z bitą śmietaną i dowolnymi owocami oraz resztą zimnego syropu.