* 20 dag wędzonego boczku
* 5 dag szynki
* litr zakwasu
* 2 suszone grzybki
* po 4 ziarna ziela angielskiego i pieprzu
* liść laurowy
* 2 jaja na twardo
* 2 łyżki chrzanu (może być ze słoika)
* cebula
* gęsta śmietana
* 4 ząbki czosnku
* łyżka majeranku
* sól
Boczek zalać wodą, dodać przyprawy oraz grzybki. Cebulę opiec i wrzucić do zupy. Gdy boczek będzie miękki, wyjąć go i pokroić w kostkę, tak samo pokroić szynkę. Wyjąć cebulę. Wlać żurek, włożyć czosnek, chrzan i gotować razem ok. 10 min. Pod koniec wsypać majeranek i dodać boczek oraz szynkę. Zaprawić śmietaną. Przed podaniem do każdej porcji włożyć po 1/2 jajka.