Dodano: 2009-07-28 11:19:14 Język: Polski Odwiedzono: 2685 razy.
Jest to zwykÅ‚y rosół, tylko z nastÄ™pujÄ…cym dodatkiem: LiczÄ…c na 6 osób, wziąć 4 żółtka i dwa caÅ‚e jaja, ubić je mocno z kwaterkÄ… sÅ‚odkiej Å›mietanki. Dodać soli, szczyptÄ™ gaÅ‚ki muszkatoÅ‚owej i w lać tÄ™ masÄ™ w foremkÄ™ blaszanÄ… wysmarowanÄ… masÅ‚em, wstawić w rondel z kipiÄ…cÄ… wodÄ… i gotować na parze pod przykryciem 3/4 godziny. Po ugotowaniu i ostudzeniu, wyjąć z foremki, pokrajać w paski lub plasterki, wÅ‚ożyć w wazÄ™ i zalać przygotowanym consommé. Dodać także osobno przygotowane knedelki z drobiu. Rosół ten podaje siÄ™ przy wykwintnych obiadach. NadesÅ‚a(a): MARJA ÅšLEŹAŃSKA "KUCHARZ POLSKI-1635 PRAKTYCZNYCH PRZEPISÓW" Skomentuj Powiadom o komentarzach