<- Zupa z mleczka i ikry rybiejLista potraw z grupy: ZupaZupa z mlodego szczawiu ->

PDF Drukuj

Zupa z mleka z pianką tak zwana ?Nic?

Dodano: 2009-07-28 11:19:14
Język: Polski
Odwiedzono: 1447 razy.


Na jeden i pół litra mleka wziąć 5 żółtek, rozbić z cukrem do białości. Źółtka wlać w mleko i mieszać ciągle na ogniu, aby się zagrzało i zgęstniało, lecz nie zagotowało i wrzucić kawałek wanilji lub cynamonu. Skoro będzie gorące, wlać do wazy. Piankę z białek do tej zupy robi się w następujący sposób: Ubić białka na pianę, wsypać parę łyżek cukru, szczyptę cynamonu, wymieszać lekko, nakładać łyżką na wysmarowany papier i wsadzić w piec, żeby wyschły; zupę wystudzić i na wydaniu włożyć je do zupy. Można też tylko parzyć piankę na mleku i wrzucić do wazy.
Nadesła(a): MARJA ŚLEŹAŃSKA "KUCHARZ POLSKI-1635 PRAKTYCZNYCH PRZEPISÓW"
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności