Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 7322 razy.
Oto przepis na ciasto dla wytrwałych:
Przygotowanie 15 min.
Oczekiwanie 2 godz.
Pieczenie 15-20 min
2 niepełne szklanki mąki pszennej
20 g drożdży
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy do smarowania wierzchu ciasta
Rozgnieść drożdże w misce, wymieszać z odrobiną ciepłej wody i odstawić, aby wyrosły. W mące zrobić zagłębienie, wlać wyrośnięte drożdże, wsypać sól i cukier. Zagnieść ciasto ręką. Wyrabiać jeszcze 10 min, po uformować kulę, przykryć ściereczką i i zostawić na 2 godziny w ciepłym miejscu.
Uwaga! Z podanej ilości ciasta wychodzą 2-3 pizze. Nadmiar ciasta można przechowywać w folii w lodówce.
From: "Szafran Daniel" daniels@free.ld.onet.pl
proponuję drożdże rozpuścić w odrobinie ciepłego mleka z odrobiną cukru , bo z z ciepłą wodą nie dają rady Nadesłał(a): Edyta <dom@beyster.com.pl> 2006-01-18 15:01:35
KOhcanie nie masz pojecci o kuch wloskiej Nadesłał(a): 2006-02-18 23:02:19
z ciepłą wodą wychodzi super 1 łyżeczkę oliwy dodaj do ciasta nie czekaj 2-godzin zagniataj odrazu i władaj do pieca będzie eksta pitza Nadesłał(a):