Dodano: 2009-07-28 11:19:14 Język: Polski Odwiedzono: 1903 razy.
Kilo mięsa zrazówki, lub białej pieczeni, (skrzydła) przepuścić dwa razy przez maszynkę z dwiema zmoczonymi i wyciśniętymi bułkami, (można dodać trochę słoniny lub szpiku, a będą zrazy smaczniejsze.) Wbić jedno całe jajo, dać trochę pieprzu, soli, cebuli usiekanej i usmażonej na maśle, wymieszać wszystko razem, zrobić okrągłe podłużne zrazy, otaczać w mące i obrumienić na rozpalonym maśle; potem ułożyć w rynce, poprószyć jeszcze mąką, skrapiać rosołem, lub smakiem z grzybów i dusić na wolnym ogniu przez godzinę. Nadesła(a): MARJA ŚLEŹAŃSKA "KUCHARZ POLSKI-1635 PRAKTYCZNYCH PRZEPISÓW"Tutaj znalazłem kilka ciekawych informacji o zrazach
http://www.kuchniahistoryczna.pl/zawijane-bite-czy-siekane-rzecz-o-zrazach/ Nadesłał(a): lukasz <wszechobecnosc@gmail.com> 2011-03-29 14:03:32