<- Paluszki czekoladowe z chleba razowegoLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaPaluszki krucho-drożdżowe ->

PDF Drukuj

Paluszki kruche do herbaty

Dodano: 2009-07-28 11:19:14
Język: Polski
Odwiedzono: 1600 razy.


Zagnieść na stolnicy 40 deka mąki przesianej z 4 żółtkami, 200 gramami świeżego masła, 2 łyżkami cukru, dolewając tyle śmietanki, aby ciasto było twardawe. Ręką na stolnicy ukręcać okrągłe wałeczki, które krajać podług miary w równe paluszki, układać na blachę i wstawić w dobrze ciepły piec, posmarowawszy przedtem piórkiem jajkiem rozbitym z wodą. Gdy nabiorą koloru rumianego, są wtedy kruche wyjąć z pieca i układać w słój szklany dla dłuższego przechowania. Można je, posmarowane jajkiem, posypać odrobinkę miałką solą, kto lubi.
Nadesła(a): MARJA ŚLEŹAŃSKA "KUCHARZ POLSKI-1635 PRAKTYCZNYCH PRZEPISÓW"
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności