Dodano: 2009-07-28 11:19:14 Język: Polski Odwiedzono: 1520 razy.
Jaj całych osiem do dziesięciu ubić dobrze w dużym garnku.
Następnie, sypiąc po trosze 1/2 kilo miałkiego cukru i ? kilo mąki, rozetrzeć dobrze, ażeby nie było grupek i bić z tem mocno całą godzinę.
Po czym wsypać 1/2 kilo migdałów całych w skórkach, obtartych o serwetę, 1/2 kilo rodzynek sułtańskich umytych w letniej wodzie i obranych z wszelkiej nieczystości, laskę wanilii utłuczonej miałko i osianej wymieszać to wszystko razem dokładnie.
Następnie na białą blachę wysmarowaną świeżym, niesolonym masłem kłaść ciasto dość grubo, przynajmniej na jeden palec; rozgładzić łyżką maczaną w rozbitym całym jajku i nakoniec, posmarować powierzchnię temże jajkiem.
Nie ubierać niczym, ani nie lukrować.
Wsadzić do gorącego pieca i trzymać krótko. Nadesła(a): MARJA ŚLEŹAŃSKA "KUCHARZ POLSKI-1635 PRAKTYCZNYCH PRZEPISÓW" Skomentuj Powiadom o komentarzach