<- Konserwy owocowe w araku lub spirytusieLista potraw z grupy: PrzetworyKorbal ->

PDF Drukuj

Koper solony

Dodano: 2009-07-28 11:19:14
Język: Polski
Odwiedzono: 1779 razy.


Do solenia na zimę brać zielony koperek, drugi raz we wrześniu wyrośnięty; świeże listki poobrywać z gałązek, włożyć bez płukania w słój lub garnek, przesypać solą; na drugi dzień, gdy koper opadnie, dołożyć do pełnego, na wierzchu przesypać solą, obwiązać pęcherzami trzymać w zimnej spiżarni lub piwnicy. W zimie służy do zup, sosów itp.; przed użyciem należy go wypłukać w zimnej wodzie i posiekać. W ten sam sposób soli się zieloną nać pietruszki.
Nadesła(a): MARJA ŚLEŹAŃSKA "KUCHARZ POLSKI-1635 PRAKTYCZNYCH PRZEPISÓW"
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności