<- Konfitury z wiśniLista potraw z grupy: PrzetworyKoper solony ->

PDF Drukuj

Konserwy owocowe w araku lub spirytusie

Dodano: 2009-07-28 11:19:14
Język: Polski
Odwiedzono: 1606 razy.


?Chasse-café? czyli owoce w araku lub spirytusie, podajÄ… najwiÄ™cej we Francji, po sutym Å›niadaniu. Konserwy te przyrzÄ…dzajÄ… tam w nastÄ™pujÄ…cy sposób: Zaraz z poczÄ…tkiem lata, gdy tylko pierwszy owoc siÄ™ pokaże, zaczynajÄ…c od poziomek wsypuje siÄ™ 1/2 kilo Å›wieżych poziomek w kamienny garnek, przesypuje 40 deka cukru i zalewa arakiem, rumem, lub koniakiem, w takiej iloÅ›ci, aby owoc nakryć. Potem nastÄ™pujÄ… czereÅ›nie lub wiÅ›nie, które znów przesypać równÄ… iloÅ›ciÄ… cukru i zalać rumem, gdy siÄ™ Å›wieży owoc dokÅ‚ada, należy go przesypać równÄ… iloÅ›ciÄ… cukru i zalać arakiem tak, aby byÅ‚ caÅ‚kowicie pokryty. Poczym garnek obwiÄ…zać papierem pergaminowym lub pÄ™cherzem i trzymać w chÅ‚odnym miejscu. Od czasu do czasu owoce wymieszać: można brać częściowo bez obawy zepsucia konserwy. Na takÄ… konserwÄ™ nadajÄ… siÄ™ tylko owoce delikatne, takie, jak wyżej wymieniÅ‚am, mniej zaÅ› jabÅ‚ka i gruszki. Konserwy te można jeszcze przyrzÄ…dzać w ten sposób, że owoc, oczyszczony i obrany z pestek, zalewa siÄ™ na misce syropem, przygotowanym z równej iloÅ›ci cukru (1/2 kilo owocu, 1/2 kilo cukru, szklanka wody); nazajutrz syrop siÄ™ odlewa, przegotowuje i znów owoc zalewa. Trzeciego dnia należy owoc uÅ‚otyć w sÅ‚oje, syropem znów przegotowanym zalać, do którego dodaje siÄ™ dobrego araku, koniaku, rumu lub spirytusu, liczÄ…c na słój litrowy 1/4 litra spirytualiów. Truskawki i wiÅ›nie sÄ… wyborne nalane - wiÅ›niówkÄ™; melon najlepszy z arakiem. ?Chasse-café? podaje siÄ™ w pÅ‚askich a szerokich kieliszkach, przy czarnej kawie lub herbacie.
Nadesła(a): MARJA ŚLEŹAŃSKA "KUCHARZ POLSKI-1635 PRAKTYCZNYCH PRZEPISÓW"
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności