<- Powidła z jabłek lub gruszekLista potraw z grupy: PrzetworyPowidła z mieszanych owoców ->

PDF Drukuj

Powidła z jabłek z miodem na sposób litewski

Dodano: 2009-07-28 11:19:14
Język: Polski
Odwiedzono: 1454 razy.


Jabłka kwaśne, obrane z pestek i łuskwin, pokrajać na ćwiartki i włożyć do garnka kamiennego. Wlać następnie tyle wody, aby jabłka objęła; oblepić garnek ciastem i wstawić do pieca, aż się jabłka upieką. Wyjąwszy, przetrzeć przez sito, zważyć masę i dodać miodu rozcieńczonego wodą, w stosunku do masy, połowę, jeżeli marmolada ma być słodka, w przeciwnym razie 10 deka miodu na 40 deka masy wystarczy. Następnie gotować, ciągle mieszając, aż do należytej gęstości, tj. aż masa będzie się zatrzymywać na łyżce. Również smaczna jest marmolada z agrestu z miodem.
Nadesła(a): MARJA ŚLEŹAŃSKA "KUCHARZ POLSKI-1635 PRAKTYCZNYCH PRZEPISÓW"
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności