Dodano: 2009-07-28 11:19:14 Język: Polski Odwiedzono: 1607 razy.
?Chasse-café? czyli owoce w araku lub spirytusie, podajÄ… najwiÄ™cej we Francji, po sutym Å›niadaniu. Konserwy te przyrzÄ…dzajÄ… tam w nastÄ™pujÄ…cy sposób: Zaraz z poczÄ…tkiem lata, gdy tylko pierwszy owoc siÄ™ pokaże, zaczynajÄ…c od poziomek wsypuje siÄ™ 1/2 kilo Å›wieżych poziomek w kamienny garnek, przesypuje 40 deka cukru i zalewa arakiem, rumem, lub koniakiem, w takiej iloÅ›ci, aby owoc nakryć. Potem nastÄ™pujÄ… czereÅ›nie lub wiÅ›nie, które znów przesypać równÄ… iloÅ›ciÄ… cukru i zalać rumem, gdy siÄ™ Å›wieży owoc dokÅ‚ada, należy go przesypać równÄ… iloÅ›ciÄ… cukru i zalać arakiem tak, aby byÅ‚ caÅ‚kowicie pokryty. Poczym garnek obwiÄ…zać papierem pergaminowym lub pÄ™cherzem i trzymać w chÅ‚odnym miejscu. Od czasu do czasu owoce wymieszać: można brać częściowo bez obawy zepsucia konserwy.
Na taką konserwę nadają się tylko owoce delikatne, takie, jak wyżej wymieniłam, mniej zaś jabłka i gruszki.
Konserwy te można jeszcze przyrządzać w ten sposób, że owoc, oczyszczony i obrany z pestek, zalewa się na misce syropem, przygotowanym z równej ilości cukru (1/2 kilo owocu, 1/2 kilo cukru, szklanka wody); nazajutrz syrop się odlewa, przegotowuje i znów owoc zalewa. Trzeciego dnia należy owoc ułotyć w słoje, syropem znów przegotowanym zalać, do którego dodaje się dobrego araku, koniaku, rumu lub spirytusu, licząc na słój litrowy 1/4 litra spirytualiów.
Truskawki i wiśnie są wyborne nalane - wiśniówkę; melon najlepszy z arakiem.
?Chasse-café? podaje siÄ™ w pÅ‚askich a szerokich kieliszkach, przy czarnej kawie lub herbacie. NadesÅ‚a(a): MARJA ÅšLEŹAŃSKA "KUCHARZ POLSKI-1635 PRAKTYCZNYCH PRZEPISÓW" Skomentuj Powiadom o komentarzach