Dodano: 2009-07-28 11:19:14 Język: Polski Odwiedzono: 1544 razy.
Utrzeć na śmietanę 200 gr. świeżego z soli wymoczonego masła z 100 gr. cukru, 4-ma całymi jajami i 8 gr. miałkiego cynamonu, dosypując wśród ciągłego tarcia 300 gr. pięknej przesianej mąki i dolewając ? litra słodkiej śmietany. Do pieczenia rurek trzeba mieć foremkę okrągłą jak do wafli, tylko cieńszą i w różne desenie wyrzynaną. Formę masłem wysmarować, ogrzać na ogniu i na gorącą nalać łyżkę ciasta i opiec na obydwóch stronach. Póki zupełnie nie ostygną owijać na cienkim wałku. Można je przechować na dłuższy czas. Podają się te ciasta do lodów, kremów, bitej śmietany i galaret. Nadesła(a): MARJA ŚLEŹAŃSKA "KUCHARZ POLSKI-1635 PRAKTYCZNYCH PRZEPISÓW" Skomentuj Powiadom o komentarzach