<- JajaLista potraw z grupy: PoradyJak cytryny zachować ->

PDF Drukuj

Jajko - świeże czy nie

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2539 razy.


Jak rozpoznać, czy jajka są świeże?
1. WSTRZĄSANIE
Jajko średniej wielkości, mające jeden dzień waży około 50 g. Pęcherzyk powietrza znajdujący się w jego bardziej zaokrąglonym końcu ma minimalną wielkość. Jednak jego objętość powiększa się nieznacznie każdego dnia. Jajko, którym potrząśniemy tuż przy uchu, nie wydaje żadnego dźwięku - gdy jest bardzo świeże. Przy starszych jajkach słychać bardzo słabe, tępe dźwięki.
2. W WODZIE
Świeże jajko włożone do wody idzie na dno, jajko mające od tygodnia do 10 dni pływa na powierzchni.
3. PRZY ROZBIJANIU
Białko musi tworzyć grubą warstwę, przykrywającą żółtko. W żadnym wypadku nie powinno się szeroko rozlewać. Bacznie sprawdzamy również zapach oraz barwę żółtka, pamiętając jednak, że piękny, żółty kolor uzyskać można obecnie w sztuczny sposób

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności