Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 3154 razy.
JABŁKA:1 kg CUKIER:1/2 kg CUKIER PUDER:
Uwagi: jabłka - papierówki lub antonówki.
Jabłka umyć, upiec, gorące przetrzeć przez sito. Przecier wymieszać z cukrem i gotować - od zawrzenia - 5-10 minut. Ugotowaną gorącą masę wylać na papier pergaminowy (lub folię aluminiową) nasmarowany lekko oliwą. Warstwa masy jabłecznej nie powinna być cieńsza niż 3-4 cm. Pozostawić do wystygnięcia. Gdy masa jabłeczna całkowicie wystygnie, skrzepnie, przykryć pergaminem (lub folią), odwrócić na drugą stronę, zdjąć pergamin i wykrawać różnego kształtu marmoladki. Ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową (lub pergaminem), wstawić do lekko nagrzanego piekarnika i obsuszyć. Temperatura piekarnika nie powinna być wyższa niż 30-40. Czas suszenia ok. 2-3 godzin. Następnie marmoladki ostudzić, przesypać cukrem pudrem. Przechowywać w słojach lub pudełkach wyłożonych folią.
Skomentuj Powiadom o komentarzach