<- Tort wisniowyLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaTORT Z CHAŁWĄ ->

PDF Drukuj

TORT WŁOSKl

Dodano: 2010-01-01 14:34:37
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1367 razy.



Składniki ciasta :
12 dag mąki,
5 dag cukru,
5 dag masła,
pół paczki proszku do pieczenia,
1 jajo,
7 łyżek mleka.

Składniki nadzienia :
12 dag posiekanych orzechów,
5 dag mąki ziemniaczanej,
10 dag cukru,
2 białka
2 łyżki mleka,
1 paczka cukru waniliowego,
1 paczka proszku do pieczenia,
5 dag rodzynków.

Utrzeć masło, jajo i cukier na pianę; mieszając dodać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i dolewając mleko wyrobić wszystko na luźne ciasto. Włożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem.

Przyrządzanie nadzienia. Zmieszać drobno posiekane orzechy, cukier, cukier waniliowy, mąkę, mleko i białka i gotować na słabym ogniu tak długo aż masa będzie odstawała od garnka. Następnie dodać rodzynki, a gdy masa prawie ostygnie -proszek. Nadzienie to położyć na spodzie tortu i piec całość w średnio gorącym piekarniku aż do zbrunatnienia. Gotowy tort posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności