<- Tort winogronowyLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaTORT WŁOSKl ->

PDF Drukuj

Tort wisniowy

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3156 razy.


16 porcji Czas przygotow. 2,5 godz.
Ciasto:
150 g maki,
50 g masla,
200 g cukru pudru,
12 jaj,
2 lyzki kakao.
Do przelozenia:
50 ml wisniowki,
500 g wisni,
150 g cukru,
1 lyzka maki kartoflanej,
150 g konfitur wisniowych,
250 ml smietanki 30%,
1/4 lyzeczki cynamonu.
Inne:
10 g czekolady do przybrania,
maslo i tarta bulka do tortownicy.

1. Zoltka utrzec z cukrem na puszysta mase. Naczynie z zoltkami postawic na parze, dalej ucierac, az masa zgestnieje. Zdjac z ognia, ostudzic.
2. Maslo roztopic na malym ogniu. Make i kakao wsypac na mase z zoltek, wlac
maslo, wymieszac. Z bialek ubic sztywna piane, wylozyc na mase, delikatnie
wymieszac, wlac ciasto do formy posmarowanej maslem i posypanej tarta bulka.
3. Piec ok. 45 min w temp. 180żC. Biszkopt ostudzic, przekroic na 4 blaty.
Blaty rozlozyc i skropic wisniowka.
4. Wisnie wydrylowac (16 najladniejszych odlozyc do przybrania tortu), zagotowac ze 100 g cukru i cynamonem. Make kartoflana rozpuscic w 2 lyzkach zimnej
wody, wlac do wisni, zagotowac. Zdjac wisnie z ognia. Konfitury podgrzac z 1
lyzka wody.
5. Jeden blat ulozyc w tortownicy, posmarowac go konfiturami, przykryc drugim
blatem. Rozlozyc wisnie i przykryc trzecim blatem. Smietanke ubic na sztywna
piane z dodatkiem 50 g cukru. Na trzeci blat nalozyc 2/3 ubitej smietanki,
przykryc czwartym blatem, posmarowac reszta smietanki.
6. Czekolade roztopic na parze, wylac cienka warstwe na kamienny blat lub na
blache. Gdy zastygnie, zebrac szpachelka cienkie wiorki, przybrac tort
czekolada i odlozonymi wisniami. Wstawic na kilka godzin do lodowki.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 38 "Ciasta i ciasteczka II", strona 80.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności