<- Tort twarożkowy wujka MarianaLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaTort wisniowy ->

PDF Drukuj

Tort winogronowy

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2705 razy.


Biszkopt:
5 jajek,
5 łyżek cukru,
2 łyżki mąki,
2-3 łyżki mielonych migdałów lub orzechów,
cukier waniliowy.

Pieczemy biszkopt na złoto, przekrawamy na 2 części, nakrapiamy białym winem i przyrządzamy krem.

Do kremu potrzeba:
3 całe jajka,
1/4 l kremówki,
cukier waniliowy,
3 łyżki cukru,
2 małe paczuszki żelatyny (np. te małe Dr. Oetkera),
1/4 l białego wina lub soku z białych winogron,
odrobina cynamonu,
parę goździków,
dwa plastrerki cytryny.

Prócz tego 1/2 kg winogron, najlepiej różnokolorowych i mała paczuszka polewy do tortów (niekoniecznie).

Zaczynamy od zalania żelatyny zimną wodą, niech sobie spęcznieje. Wino/sok podgrzewamy z przyprawami i cytryną, odstawiamy. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na parze. Ubijamy kremówkę ze szczyptą soli. Rozpuszczamy żelatynę (podgrzewając ją), wlewamy ją do wina/soku, wyjmując uprzednio goździki i plasterki cytryny. Wlewamy wino do kremu z jajek, ciągle ubijając. Delikatnie dodajemy ubitą śmietankę, wszystko razem łączymy i odstawiamy na chwilę w chłodne miejsce.
Gdy zacznie zastygać, przekładamy tort, smarując odrobiną kremu wierzch.
Teraz dekoracja: winogrona myjemy, przecinamy na pół, usuwamy pestki. (Wiem, męcząca zabawa, ale warto :-)) Układamy malowniczo na torcie i ewentualnie zalewamy polewą do tortu przyrządzoną wg przepisu na opakowaniu.
Miłej zabawy przy pieczeniu i jedzeniu życzę :-)
From: Aneta Baran <baran@chocolate.cern.ch>

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności