Pieczemy biszkopt na złoto, przekrawamy na 2 części, nakrapiamy białym winem i przyrządzamy krem.
Do kremu potrzeba:
3 całe jajka,
1/4 l kremówki,
cukier waniliowy,
3 łyżki cukru,
2 małe paczuszki żelatyny (np. te małe Dr. Oetkera),
1/4 l białego wina lub soku z białych winogron,
odrobina cynamonu,
parę goździków,
dwa plastrerki cytryny.
Prócz tego 1/2 kg winogron, najlepiej różnokolorowych i mała paczuszka polewy do tortów (niekoniecznie).
Zaczynamy od zalania żelatyny zimną wodą, niech sobie spęcznieje. Wino/sok podgrzewamy z przyprawami i cytryną, odstawiamy. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na parze. Ubijamy kremówkę ze szczyptą soli. Rozpuszczamy żelatynę (podgrzewając ją), wlewamy ją do wina/soku, wyjmując uprzednio goździki i plasterki cytryny. Wlewamy wino do kremu z jajek, ciągle ubijając. Delikatnie dodajemy ubitą śmietankę, wszystko razem łączymy i odstawiamy na chwilę w chłodne miejsce.
Gdy zacznie zastygać, przekładamy tort, smarując odrobiną kremu wierzch.
Teraz dekoracja: winogrona myjemy, przecinamy na pół, usuwamy pestki. (Wiem, męcząca zabawa, ale warto :-)) Układamy malowniczo na torcie i ewentualnie zalewamy polewą do tortu przyrządzoną wg przepisu na opakowaniu.
Miłej zabawy przy pieczeniu i jedzeniu życzę :-)
From: Aneta Baran <baran@chocolate.cern.ch>