<- Chłodnik z owocówLista potraw z grupy: ZupaChłodnik z poziomek i czarnej porzeczki z jogurte ->

PDF Drukuj

Chłodnik z porów

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2163 razy.


25 dag porów (tylko białe części),
2 duże ziemniaki (25 dag),
1 jabłko (20 dag),
3/4 szklanki jogurtu,
1 łyżka masła,
1 łyżeczka szczypiorku,
pieprz i sól,

Pory, ziemniaki i jabłko obrać, opłukać, pokroić na
plasterki. W garnku rozgrzać masło, włożyć pory,
jabłko i ziemniaki. Dusić na małym ogniu pod przykryciem
5 minut. Następnie wlać 1 l gorącej wody (albo wywaru
z warzyw), posolić i gotować pod przykryciem na małym
ogniu około 30 minut. Ostudzić i zmiksować, albo
przetrzeć przez sitko. Wymieszać z jogurtem. Doprawić
pieprzem i solą. Wstawić do lodówki. Przed podaniem
posypać szczypiorkiem. Podawać z gorącymi grzankami.
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności