Ciasto:
6 dag tłuszczu
1 szklanka wody
sól
12 dag mąki 3-5 jaj
Nadzienie:
1 szklanka gęstej młodej śmietany
2 dag cukru pudru z wanilią do śmietany
2 dag cukru z wanilią do posypania
1 dag masła do smarowania formy
Zagotować wodę z tłuszczem i szczyptą soli w litrowym rondelku. Wsypać mąkę, odstawić, rozbijać grudki mąki ucierając ciasto na wolnym ogniu płaską, drewnianą łyżką. Gdy ciasto jest dostatecznie rozklejone i staje się już przejrzyste i gęste, przełożyć je do miski, do gorącego ciasta dodawać po 1 jaju, ucierając przez 20 minut, ciasto pozostawić do skrzepnięcia. Posmarować blachę. Nabierać ciasto łyżką, wyciskać kule na wysmarowaną blachę, w pewnej odległości od siebie, piec w bardzo gorącym piekarniku, nie uchylając z początku drzwiczek pieca. Gdy ptysie są twarde i suche, wyjąć, jeżeli ptysie rumienią się za prędko, przykryć je w porę papierem, aby się nie przypaliły, po upieczeniu ptysie przekrajać. Ubić śmietanę, wymieszać z cukrem i wanilią. Ostudzone ptysie napełnić ubitą śmietaną, posypać grubo cukrem i wanilią, ułożyć na szklanym półmisku, podawać natychmiast po napełnieniu śmietaną.