Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2582 razy.
Ciasto:
18 dag mąki,
8 dag masła lub margaryny,
1 szklanka wody,
5 jajek,
sól
tłuszcz do formy
Masa:
25 dag margaryny,
25 dag cukru pudru
6 żółtek,
sok z 1/2 cytryny,
15 dag poziomek,
4 dag zmielonych biszkoptów
Zagotować wodę z solą i tłuszczem. Odstawić z ognia. Na gorącą wodę wsypać przesianą mąkę i mieszać szybko, starannie rozbijając grudki. Postawić na ogniu i ogrzewać 35min,nadal mieszając, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Wówczas zestawić z ognia, schłodzić i nie przestając mieszać dodawać kolejno po jednym jajku. Wyrabiać do zupełnego ostudzenia. Płaską blachę wy smarować dokładnie tłuszczem. Ciasto nabierać łyżką i w odstępach 5-6cm kłaść płaskie kule o wielkości małych jabłek. Piec 25-30 min w bardzo gorącym piekarniku (uprzednio nagrzanym 190-220C). Przez pierwsze 10min nie wolno otwierać drzwiczek, bo ptysie opadną. Potem lekko uchylić, aby para wodna wydostała się na zewnątrz. Po upieczeniu ciastka powinny być równomiernie wysuszone i zrumienione. Źółtka utrzeć z cukrem i margaryną na jednolitą masę. Poziomki przebrać, umyć, osączyć, usunąć szypułki i przetrzeć przez gęste sito. Połączyć z masą żółtkowo-margarynową, dodać zmielone biszkopty, wymieszać. Do smaku doprawić sokiem z cytryny. Ostudzone ptysie ostrym nożem przekrajać na pół i przełożyć przygotowaną masą. Z wierzchu posypać cukrem pudrem.