<- PTYSIELista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaPtysie z masą z poziomek ->

PDF Drukuj

Ptysie w czekoladzie

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2921 razy.


Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 2 godz.
Ciasto:
125 ml wody,
125 ml mleka,
125 g maki,
5 lyzek masla,
2 lyzki cukru pudru,
4 jaja,
szczypta soli,
tluszcz do nasmarowania blachy.
Dodatki:
300 g lodow waniliowych,
300 g bitej smietany,
250 g sosu czekoladowego (przepis "nalesniki z sosem czekoladowym" w dziale "desery").

1. Mleko wymieszane z woda zagotowac na wolnym ogniu wraz z maslem, cukrem i
odrobina soli. Zdjac z ognia, dodac przesiana make, wymieszac energicznie,
wstawic na maly ogien i mieszac intensywnie ok. 1 min.
2. Naczynie z ciastem ponownie zdjac z ognia. Wbic 2 jaja, wymieszac, po czym
wbic reszte jaj i wymieszac ponownie. Mieszac dalej, drewniana lyzka, poki
ciasto nie stanie sie gladkie i lsniace.
3. Gotowe ciasto wyciskac na natluszczona blache, formujac kulki o srednicy 4-5
cm i zachowujac miedzy nimi odstep ok. 5 cm. Piec 15 min w nagrzanym do
temp. 180żC piekarniku na zloty kolor. Studzic w otwartym piekarniku, po
czym oziebic w lodowce.
4. Schlodzone ptysie przekroic ostrym nozem i zdjac wierzchy. Na kazdy nalozyc
duza kulke lodow, a na nie porcje bitej smietany. Polac sosem czekoladowym i
podawac.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 5 "Kuchnia francuska II", strona 76.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności