Ciasto:
30 dag mąki 20 dag masła deserowego
10 dag cukru w mączce
1/2 jaja do smarowania
1 jajo
Polewa:
2 pomarańcze
1 cytryna
30 dag cukru
Ciasto sporządzić i upiec mazurek tak, jak podano przy mazurku z kaimakiem. Sporządzić nadzienie: pomarańcze i cytryny umyć i na surowo zetrzeć wraz ze skórkami na drobnej tarce, wyjmując nasiona. Do startych owoców dodać cukier i smażyć powoli na brzegu kuchni, na płytce azbestowej, gęstą marmoladę mieszając, aby się nie przypaliła. Gdy marmolada spada z łyżki, oddzielając się tafelkami (lub gdy próbka po ostygnięciu nie rozlewa się i nie lepi, lecz krzepnie szklisto), wylać gorącą marmoladę na upieczony placek, zaraz rozsmarować i ostudzić. Przed podaniem mazurek pokrajać na prostokątne kawałki (3 X 7 cm).