<- PLACEK KRUCHY Z JAGODAMILista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaPLACEK KRUSZONKOWY ->

PDF Drukuj

PLACEK KRUCHY Z PIANKĄ

Dodano: 2010-01-01 14:34:37
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 871 razy.



Ciasto: 15 dag mąki
10 dag masła
5 dag cukru mączki
1 żółtko surowe
20 dag marmolady

Pianka:
3 białka
12 dag cukru kryształu
2 dag cukru do posypania

Sporządzić ciasto: masło z Mąką posiekać, wymieszać z cukrem, dodać żółtka, zagnieść ciasto, a gdy wszystkie składniki połączą się, ciasto wynieść w chłodne miejsce. Skrzepniętym ciastem wyłożyć dno tortownicy i ciasto upiec na bardzo jasny, złoty kolor. Upieczony placek posmarować marmoladą. Ubijać pianę, do na pół ubitej piany dosypywać po trochu cukier, ciągle ubijając. Gdy wszystek cukier włożony, przerwać ubijanie, pianę wyłożyć na placek, posypać cukrem kryształem, wstawić do piekarnika do zapieczenia. Gdy pianka obeschnie i lekko zrumieni się, placek wyjąć. Podawać w tym samym dniu, najlepiej dopóki ciepły.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności