<- Sernik specjalnyLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaSernik węgierski 1 ->

PDF Drukuj

SERNIK ŚWIĄTECZNY

Dodano: 2010-01-01 14:34:37
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 992 razy.



Ciasto kruche:
30 dag mąki
15 dag masła
7 dag cukru pudru
2 żółtka

Składniki sera:
12 dag cukru
20 dag masła
50 dag sera tłustego, niekwaśnego
1/4 laski wanilii
15 dag skórki pomarańczowej
4 żółtka
5 białek (piana)
1 dag mąki ziemniaczanej

Sporządzić ciasto kruche: mąkę przesiać, posiekać z masłem, wymieszać z cukrem i zagnieść ciasto z żółtkami. Z ciasta wywałkować 2 krążki, jednym wyłożyć tortownicę, upiec na jasnozłoty kolor. Przyrządzić ser: ser przetrzeć przez sito; utrzeć masło, do masła dodać po jednym żółtku, cukier, ucierać starannie; do masy dodać ser i mąkę ziemniaczaną i ucierać 10 minut, na końcu dodać drobno pokrajaną skórkę pomarańczową i wanilię utartą; mąkę ziemniaczaną uważnie odważyć, aby jej nie włożyć za dużo; ubić białka na pianę, wymieszać z serem. Na upieczone ciasto wyłożyć ser, rozsmarować, wyrównać, przykryć drugim krążkiem z surowego ciasta, pokłuć i wstawić do dobrze ogrzanego piekarnika. Piec godzinę. Po ostygnięciu można polukrować lub posypać, dopóki gorące, cukrem i wanilią.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności