<- KokosankiLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaKołaczyki ze śliwkami ->

PDF Drukuj

Kołaczyki z serem

Dodano: 2010-01-01 14:34:37
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1467 razy.



Rozczyn:
2 dag drożdży
1/2 dag cukru
mleko
Ciasto:
2 żółtka
5 dag cukru
30 dag mąki
1/2 szklanki mleka
5 dag tłuszczu
sól
Nadzienie:
20 dag sera pełnego niekwaśnego
2 żółtka
5 dag cukru
skórka cytrynowa
1/2 jaja do smarowania
2 dag cukru pudru do posypania
tłuszcz do smarowania formy

Przygotować rozczyn z drożdży, postawić do wyrośnięcia. Sporządzić ciasto drożdżowe według wskazówek podanych we wstępie, ciasto postawić do ponownego wystania. Przygotować ser: ser zemleć lub utrzeć na tarce (do sera), dodać, żółtka, cukier i skórkę cytrynową (lub wanilię), rozetrzeć staranne. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, wywałkować okrągły placek 2 cm grubości i wykrawać kołaczyki dużą okrągłą foremką (o średnicy 7 cm). Kołaczyki układać na posmarowanej blasze z dala jedne od drugiego, aby nie zlepiły się w czasie wyrastania, nakryć serwetką i postawić do powtórnego wyrośnięcia. W środku każdego wyrośniętego kołaczyka zrobić okrągłe wgłębienie (średnica 4 cm), do każdego wgłębienia nakładać kopiasto nadzienie z sera. Całą powierzchnię kołaczyków wraz z serem posmarować rozmąconym jajem, wstawić do piekarnika i upiec (ok. 30 min.). Po wyjęciu z piekarnika oprószyć cukrem z wanilią.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności