<- Kruche babeczki śmietanoweLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaKruche babeczki z masą orzechową ->

PDF Drukuj

Kruche babeczki z bitą śmietanką

Dodano: 2010-01-01 14:34:37
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 843 razy.



Ciasto:
12 dag mąki
6 dag masła
4 dag cukru pudru
2 żółtka
Nadzienie:
20 dag śmietanki kremowej
3 dag cukru pudru
1/4 laski wanilii

Ciasto przygotować, wylepić nim foremki i upiec babeczki, jak podano wyżej. Wstawić na lód słodką lub kwaśną śmietanę; gdy silnie oziębi się, ubić powoli. W ostatniej chwili przed podaniem ubitą śmietankę oprószyć cukrem z wanilią i ubijać tak, aby cukier wymieszać ze śmietanką. Babeczki kopiasto nakładać kremem; tuż przed wydaniem przybrać osączoną konfiturą lub świeżymi owocami. Nałożone babeczki zużyć tego samego dnia, gdyż śmietanka, zwłaszcza w temperaturze pokojowej, szybko opada i podpływa.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności