Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 3347 razy.
ciasto:
30 dag (1 1/2 szklanki) mąki,
20 dag margaryny,
10 dag (1/2 szklanki) cukru pudru,
2 żółtka,
cukier waniliowy,
1 łyżka kawy inki lub mocnego naparu kawy naturalnej
masa orzechowa:
25 dag łuskanych orzechów włoskich,
25 dag masła (margaryny),
25 dag (1 1/2 szklanki) cukru pudru,
2 żółtka,
kieliszek rumu lub innego alkoholu
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać margarynę i posiekać nożem. Dodać żółtko, cukier puder (dobrze roztarty), cukier waniliowy, kawę i wszystkie składniki dokładnie, szybko wyrobić. Zagniecione ciasto odstawić do lodówki na około 30 min. Po schłodzeniu rozwałkować i przykryć nim ustawione na stolnicy foremki babeczek. Ręką mocno wgnieść ciasto do środka i dokładnie wylepić foremki. Foremki z ciastem ustawić na blasze i piec w gorącym piekarniku na złoty kolor. Po upieczeniu jeszcze gorące babeczki ostrożnie wyjąć, odwracając foremki spodem do góry. Przygotować masę orzechową. Orzechy zrumienić na patelni na złoty kolor, ostudzić i zemleć. Masło utrzeć na pulchną masę dodając cukier puder, żółtka i zmielone orzechy. Na końcu dodać rum i dokończyć ucieranie. Ostudzone babeczki napełnić masą i udekorować cząstkami orzechów.