<- Suflet z agrestuLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaSuper sernik ->

PDF Drukuj

Suflet z jabłek

Dodano: 2010-01-01 14:34:38
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 832 razy.



50 dag jabłek
8 dag masła lub margaryny
pół szklanki cukru
12 dag migdałów
łyżka mąki
sok cytrynowy
2 jajka
skórka cytrynowa
masło do smarowania naczynia

Jabłka cienko obrać, usunąć gniazda nasienne i pokrajać w cienkie plastry. Przełożyć do rondla, dodać trochę wody i łyżeczkę cukru, chwilę poddusić. Resztę cukru ukręcić z masłem i żółtkami, dodać zmielone migdały, startą skórkę cytrynową oraz sok cytrynowy. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i ostrożnie wymieszać z przygotowaną masą. Do naczynia ogniotrwałego wysmarowanego masłem przełożyć najpierw jabłka, a później masę. Piec w średniej temperaturze (ok. 200 oC) ok. 20 min. Przed podaniem polać sosem waniliowym.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności