CIASTO
400 g przesianej mÄ…ki pszennej
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
NADZIENIE
500 g boćwiny
200 g twarogu ricotta
50 g topionego masła
6 jajek
1 łyżka świeżego lub 1 łyżeczka suszonego majeranku
2 łyżki parmezanu
4 łyżki tartego twardego sera pecorino
1 szklanka mleka
miąższ z chleba
2 łyżki mąki
12 łyżeczek oliwy z oliwek
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Z mÄ…ki, 2 Å‚yżek oliwy, szczypty soli i odpowiedniej iloÅ›ci wody wyrobić ciasto, a nastÄ™pnie gotowÄ… masÄ™ podzielić na 6 jednakowych części. Buraki obrać, umyć i pociąć na cieniutkie plasterki. Do garnka wlać maÅ‚Ä… ilość osolonej wody i pod przykryciem 6 minut gotować w niej boćwinÄ™. UgotowanÄ… boćwinÄ™ odcedzić, wycisnąć, a gdy ostygnie, rozgnieść widelcem w miseczce razem z 2 jajkami, utartymi serami, majerankiem, 2 Å‚yżkami mÄ…ki, twarożkiem ricotta, mlekiem, namoczonym chlebem, solÄ… i pieprzem, tak by uzyskać jednolitÄ… masÄ™. TortownicÄ™ wysmarować oliwÄ…. Kolejno rozwaÅ‚kować kawaÅ‚ki ciasta i każdy posmarować pÄ™dzelkiem oliwÄ…. Jednym kawaÅ‚kiem ciasta wyÅ‚ożyć spód i boki tortownicy aż po brzegi. NastÄ™pnie na pierwszej warstwie uÅ‚ożyć kolejne dwa pÅ‚aty ciasta, nie zapominajÄ…c o posmarowaniu ich oliwÄ…, aby siÄ™ nie skleiÅ‚y. Na trzeci pÅ‚at naÅ‚ożyć nadzienie, wyrównać, po czym w masie zrobić 4 doÅ‚ki, do których wbić po jednym jajku caÅ‚y czas uważajÄ…c, aby siÄ™ nie rozlaÅ‚y. Każdy doÅ‚ek z jajkiem przykryć Å‚yżkÄ… masÅ‚a i Å‚yżkÄ… tartego sera owczego pecorino, posolić, popieprzyć, a nastÄ™pnie przykryć pozostaÅ‚ymi trzema pÅ‚atami rozwaÅ‚kowanego i nasmarowanego oliwÄ… ciasta. Brzeg ciasta dokÅ‚adnie zlepić formujÄ…c: wokół waÅ‚eczek. Posmarować oliwÄ… również wierzch, po czym nakÅ‚uwać go widelcem uważajÄ…c, aby nie przekÅ‚uć żółtek. Tak przygotowane ciasto wÅ‚ożyć do rozgrzanego do temperatury 180°C piekarnika na 45 minut.