<- Placek gruszkowyLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaPlacek królewski ->

PDF Drukuj

PLACEK KORZENNY

Dodano: 2010-01-01 14:34:38
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 755 razy.



Składniki ciasta :
35 dag mąki,
35 dag cukru,
12 dag masła,
4 jaja,
0,25 I mleka,
1 paczka proszku do pieczenia,
tabliczka czekolady lub 12 dag kakao,
pół łyżki goździków,
1 łyżeczka cynamonu,
pół gałki muszkatołowej,
marmolada.

Składniki poIewy :
1 szklanka cukru,
pół szklanki wody,
pół cytryny,
1 olejek miętowy.

Masło utrzeć na pianę, dodać cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko i całość dokładnie wymieszać. Dodać utartą czekoladę lub kakao, zmielone lub utłuczone korzenie i pianę z białek. Masą napełnić formę wysmarowaną tłuszczem i piec 60-90 minut. Po upieczeniu można ciasto przełożyć marmoladą i polukrować białą polewą.
Przyrządzanie poIewy. Cukier gotować z wodą, szumując, do gęstości "na nitkę". Po przestygnięciu wcisnąć sok z pół cytryny i wyrabiać łopatką drewnianą aż masa zbieleje. Pod koniec wyrabiania wlać olejek miętowy lub łyżkę kropli miętowych. Ostudzony placek smarować letnią polewą.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności