<- Placek francuski z morelami i piankaLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaPLACEK KORZENNY ->

PDF Drukuj

Placek gruszkowy

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2828 razy.


Czas przygotow. 1,5 godz.
Ciasto:
150 g maki,
100 g masla,
50 g cukru pudru,
1 zoltko,
sol.
Syrop:
150 g cukru pudru,
1/2 cytryny,
1 gozdzik,
cynamon.
Inne:
1 kg gruszek,
cukier puder do posypania placka.

1. Maslo posiekac z maka, dodac cukier, zoltko i szczypte soli. Zagniesc ciasto
i owiniete w folie wlozyc na 30 min do lodowki.
2. Ochlodzone ciasto rozwalkowac na grubosc 5-6 mm, wylozyc nim forme na tarte
lub tortownice. Piec ok. 10 min w temp. 200żC. Ostudzic, nie wyjmujac z formy.
3. Gruszki obrac, przekroic, usunac gniazda nasienne, skropic sokiem cytrynowym. Polowe pokroic w plastry, a druga polowe posiekac.
4. Zagotowac 200 ml wody z cukrem pudrem, gozdzikiem i szczypta cynamonu. Po 15
min usunac gozdzik i do syropu wrzucic posiekane gruszki. Gotowac, az powstanie miekka, gesta masa.
5. Na podpieczonym spodzie rozlozyc mase, na niej ulozyc plasterki gruszek.
6. Piec ok. 30 min w temp. 160-180żC. Cieply placek posypac cukrem pudrem.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 37 "Ciasta i ciasteczka I", strona 38.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności