<- Kisiel kakaowyLista potraw z grupy: DeserKisiel owocowy ->

PDF Drukuj

KISIEL MALINOWY

Dodano: 2010-01-01 14:35:34
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 715 razy.



20 dag malin
1/2 szklanki wody
1/2 litra wody
4 dag mąki ziemniaczanej
12 dag cukru

Maliny starannie przebrać, włożyć do cedzaka, przelać zimną wodą, osączyć. Zagotować wodę, włożyć maliny, i po kilkakrotnym zagotowaniu przetrzeć przelewając je wywarem. Do wywaru dodać cukier, zagotować, odstawić. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z zimną wodą, wlać do gorącego wywaru, mieszając zagotować, przestudzić. Przestudzony kisiel wlać do kompotiery lub podzielić na porcje do kompotierek, powierzchnię skropić paroma kroplami zimnej wody, aby nie powstał kożuszek, ostudzić. Kisiel ten można podawać polany słodzonym mlekiem.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności