Kuchnia chińska
25 dag krótkiego ryżu
3-4 łyżki smalcu
8 łyżek cukru
10-15 dag kandyzowanych owoców lub mieszanka włoskich orzechów, rodzynek, skórki pomarańczowej w cukrze,
osączone wiśnie w konfiturze
Sos:
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki wody
1 łyżka miodu lub konfitur z róży
Ryż wypłukać w kilku wodach, odcedzić, zalać czystą wodą, pozostawić na 2 godz., odcedzić. Owoce kandyzowane pokrajać w równe małe kostki (orzechy grubo posiekać, skórkę w cukrze pokrajać w drobną kostkę). 2 litry wody zagotować, wsypać ryż, gotować 5 minut, odcedzić, dokładnie osączyć, wymieszać z 2 łyżkami smalcu i 8 łyżkami cukru, odstawić do wystudzenia. Miskę (o takiej objętości, aby zmieścił się ryż) wysmarować łyżką smalcu. Ułożyć deseń z 1-2 łyżek kandyzowanych owoców na dnie miski. Pozostałe owoce wymieszać z ryżem, włożyę do miski tak, aby nie naruszyę deseniu. Gotowaę na parze pod przykryciem 1 1/2 godz. Pół szklanki cukru wsypać do rondla, wlać wodź, mieszając doprowadzię do zagotowania, gotowaę aż płyn zgźstnieje do konsystencji śmietanki. Zestawię z ognia, dodać miód lub przetartą konfiturę, wymieszać, gotować jeszcze minutę. Przecedzić, przestudzić. Miskę z ryżem przykryć talerzem, szybkim ruchem odwrócić tak, aby ryż znalazł się na talerzu, polać sosem. Podawać na gorąco lub na zimno.