<- CIASTO "CYNAMONOWIEC"Lista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaCIASTO ANANASOWE ->

PDF Drukuj

Ciasto agrestowe z bezami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2710 razy.


dla 6-8 osób
ciasto:
150 dag masła
30 g cukru
jajko
250 g mąki
nadzienie owocowe:
500 g agrestu
1/4 l wody
1-2 łyżki cukru
krem budyniowy:
1/2 l mleka
2 żółtka
torebka budyniu waniliwego
piana:
3 białka,
150 g cukru
Jajko utrzeć z cukrem i masłem, dodać mąkę i wymieszać. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię aluminiwą i chłodzić 1-2 godz. Zagotować wodę z cukrem i włożyć agrest. Gotwać na małym gniu 15 min, osączyć i wystudzić. Ciasto rozwałkować, włożyć do tortownicy i w kilku miejscach ponakłuwać widelcem. Piec 20 min w temperaturze 200 stopni. Budyń rozprowadzić 4 łyżkami mleka. Dodać żółtka i wlać do reszty wrzącego mleka. Zagotować, schłodzić i wyłożyć na upieczone ciasto, na wierzchu rozłożyć oce. Białka ubić na sztywno, dodając stopniowo cukier. Pianę wyłożyć na ciasto i piec 10 min w temperaturze 220 stopni.
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności