<- LodyLista potraw z grupy: Info - o ....Łazanki ->

PDF Drukuj

Lukrowane pierniki

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1715 razy.


Nazwa tego tradycyjnego u nas wypieku wywodzi się ze staropolskiego słowa "pierny" co oznaczało - pieprzny. Największą sławą cieszyły się pierniki toruńskie i norymberskie, wypiekane w rzeźbionych formach. Przygotowanie ciasta piernikowego uchodziło za prawdziwą sztukę. Przepisy podawano sobie z pokolenia na pokolenie. Dziś, choć receptury są znacznie uproszczone, pierniki piecze się z reguły na Boże Narodzenie. Wśród ciast światecznych pierniki zajmują miejsce królewskie. Pierniki należy upiec kilka tygodni przed świętami - muszą mieć czas na skruszenie. Małe pierniczki można powiesić na choince. Trzeba wówczas pamiętać o zrobieniu dziurki w surowych ciasteczkach.
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności