Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 3155 razy.
Nie są już deserem w tradycyjnym znaczeniu. Zjada się je latem przy każdej nadarzającej się okazji, w cukierni, na plaży, na ulicy... Jeżeli spożywa się lody z umiarem, są one zdrowymj i orzeźwiającym deserem. Lody tzw. śmietankowe są wysokokaloryczne, owocowe zaś zawierają witaminy. Nie należy jednak spożywać lodów, gdy się jest zgrzanym i na pusty żołądek. Miła rozmowa przy lodach doskonale reguluje tempo ich spożycia. Desery mrożone znane były już w odległych wiekach. Cenili je wysoko Chińczycy, Persowie i Arabowie. Podawana je na ucztach Nerona, używając do ich zamrażania śniegu sprowadzanego z Apenin. W wieku XIV z wyrobu lodów zasłynęła Wenecja. Minęły wieki, a lody włoskie nadal uchodzą za najlepsze. Dawniej kręcono lody ręcznie, w metalowych puszkach obłożonych lodem zmieszanym z solą lub saletrą. Dziś wyręczają nas w tej czasochłonnej i męczącej pracy maszyny-automaty. Lodówki umożliwiają łatwe przyrządzanie lodów w domu: krem przeznaczony do zamrożenia wlewamy do foremek na lód, foremki wkładamy do zamrażalnika i po paru godzinach lody są gotowe. Można też pójść na łatwiznę i kupić lody w proszku. Ich przyrządzenie nie powinno nikomu sprawić najmniejszego kłopotu.
Skomentuj Powiadom o komentarzach