<- Kwas chlebowyLista potraw z grupy: DeserKwas kminkowy ->

PDF Drukuj

Kwas cytrynowy

Dodano: 2010-01-01 14:35:34
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 629 razy.



2 duże cytryny
11 dag cukru białego i 11 dag cukru brunatnego (może być. oczywiście, tylko biały)
4 I wody
1 dag drożdży
4 łyżeczki cukru
15 rodzynków

Cytryny sparzyć i obrać. Miąższ pokrajać na bardzo cienkie plastry, posypać wymieszanym cukrem i zalać wrzątkiem. Trochę przestudzić (do 35C), dodać drożdże i skórki cytrynowe, postawić w ciepłe miejsce na 12 godz., aby płyn sfermentował. Po tym czasie przecedzić go i wlewać do butelek ze szczelnym zamknięciem, wsypując do każdej po pół łyżeczki cukru i po kilka rodzynków. Podawać do picia po 2 dniach.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności