<- Kwas buraczanyLista potraw z grupy: DeserKwas cytrynowy ->

PDF Drukuj

Kwas chlebowy

Dodano: 2010-01-01 14:35:34
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 745 razy.



7,5 I wody
50 dag cukru
1 kg suszonego razowego chleba
2,5 dag drożdży
2,5 dag rodzynków
1 dag suszonego chmielu

Zagotować 5 I wody, zalać chleb i odstawić na 12 godz. Chmiel zalać wodą (2,5 I) i gotować na słabym ogniu przez 20 min. Zestawić z ognia, naczynie szczelnie przykryć, obwiązać ściereczką i odstawić na 3-4 godz. Następnie obydwa płyny przecedzić i połączyć, dodać cukier, rodzynki i drożdże roztarte z odrobiną cukru (temperatura płynu powinna wynosić ok. 30C). Zostawić w ciepłym miejscu na 15-20 godz. Po tym czasie przecedzić i rozlać do szczelnie zamykanych butelek.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności