7,5 I wody
50 dag cukru
1 kg suszonego razowego chleba
2,5 dag drożdży
2,5 dag rodzynków
1 dag suszonego chmielu
Zagotować 5 I wody, zalać chleb i odstawić na 12 godz. Chmiel zalać wodÄ… (2,5 I) i gotować na sÅ‚abym ogniu przez 20 min. Zestawić z ognia, naczynie szczelnie przykryć, obwiÄ…zać Å›ciereczkÄ… i odstawić na 3-4 godz. NastÄ™pnie obydwa pÅ‚yny przecedzić i poÅ‚Ä…czyć, dodać cukier, rodzynki i drożdże roztarte z odrobinÄ… cukru (temperatura pÅ‚ynu powinna wynosić ok. 30°C). Zostawić w ciepÅ‚ym miejscu na 15-20 godz. Po tym czasie przecedzić i rozlać do szczelnie zamykanych butelek.