<- Kwas brzozowyLista potraw z grupy: DeserKwas chlebowy ->

PDF Drukuj

Kwas buraczany

Dodano: 2010-01-01 14:35:34
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1363 razy.



1 kg buraczków
10 I wody
1 kg cukru
torebka cukru waniliowego
10 dag drożdży
3 dag rodzynków

Buraczki umyć szczoteczką pod bieżącą wodą, obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Wodę zagotować, włożyć utarte buraczki i zostawić na 10-20 min. Kiedy płyn nabierze pięknego, czerwonego koloru, przecedzić go, ostudzić, dodać cukier oraz wyrośnięte drożdże. Postawić na 1-2 doby w ciepłym miejscu; napój dojrzewający dłużej ma ostrzejszy, bardziej kwaśny smak. Dodać umyte i osuszone rodzynki oraz cukier waniliowy. Przelać do beczułki lub butelek, szczelnie zamknąć. Kwas można pić już następnego dnia.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności