<- Chałwa z ryżuLista potraw z grupy: DeserCiastka z owocami ->

PDF Drukuj

Chłodnik z chleba i owoców

Dodano: 2010-01-01 14:35:34
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 853 razy.



6 kromek czarnego żytniego chleba
4-6 jabłek świeżych lub 10 dag suszonych
8 łyżek cukru
8-70 świeżych lub suszonych śliwek
szklanka bitej śmietany
garść rodzynków
skórka cytrynowa
2 łyżki soku cytrynowego

Suszony chleb zalać 2 szklankami wrzącej wody i odstawić, aż całkowicie namoknie. Obrane jabłka i śliwki ugotować w 3 szklankach wody (owoce suszone należy najpierw namoczyć), dodać cukier i oziębić. Namoczony chleb przetrzeć przez sito i razem z płynem dodać do wywaru owocowego. Przyprawić utartą skórką i sokiem cytrynowym, przelać do wazy. Przybrać czubem z ubitej śmietany, posypać rodzynkami.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności