<- Chałwa z marchwiLista potraw z grupy: DeserChłodnik z chleba i owoców ->

PDF Drukuj

Chałwa z ryżu

Dodano: 2010-01-01 14:35:34
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 911 razy.



Kuchnia turecka
1 szklanka mielonego ryżu lub mączki ryżowej
1/2 szklanki cukru
2 i 1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki stopionego masła

Syrop:
2 szklanki cukru
3 szklanki wody

1. Ryż, cukier, wodę i stopione masło gotować na małym ogniu, mieszając kilka razy, aż powstanie gęsta masa.
2. Ułożyć masę na grubość 3 cni w małej brytfannie wysmarowanej masłem.
3. Wstawić do nagrzanego piekarnika (190 C), piec na złoty kolor około 30 min.
4. Cukier z wodą gotować na gęsty syrop przez 10-15 min.
6. Wyjąć chałwę z piekarnika, polać natychmiast gorącym syropem, odstawić na 2-3 godz.
7. Podawać pokrajaną w dużą kostkę z niesłodzoną bitą śmietaną lub śmietanką.
Proporcje dla 3-4 osób
Uwaga: Syrop z cukrem można zastąpić podgrzanym syropem
owocowym : malinowym, truskawkowym lub wiśniowym.
Desery Bliskiego Wschodu są bardzo słodkie i do tych należy chałwa.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności