<- CHAŁWALista potraw z grupy: DeserChałwa z ryżu ->

PDF Drukuj

Chałwa z marchwi

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1810 razy.


Porcja dla ? Czas przygotow. 1,5 godz.
500 g marchwi,
50 g rodzynek,
8 ziaren zielonego kardamonu,
200 g cukru,
7 dl mleka,
50 g masla,
25 g luskanych migdalow,
25 g orzechow pistacjowych.

1. Obrana marchew utrzec na tarce o duzych oczkach. Przelozyc do rondla, zalac
mlekiem, dodac cukier i gotowac pod przykryciem na malym ogniu 1 godz., uwazajac, aby marchew nie przywierala do dna.
2. W tym czasie utluc w mozdzierzu (lub zemlec w mlynku) ziarna kardamonu. Posiekac migdaly i pistacje.
3. Gdy marchew zaabsorbuje caly plyn, dodac rodzynki i maslo oraz kardamon, wymieszac, gotowac na bardzo malym ogniu jeszcze 20 min., czesto mieszajac.
4. Przelozyc chalwe do salaterki, wygladzic lyzka jej powierzchnie. Przybrac
migdalami i pistacja.
5. Podawac zarowno na goraco, jak i schlodzone.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 6 "Kuchnia indyjska", strona 84.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności