<- Nalesniki z sosem czekoladowymLista potraw z grupy: DeserNiebo w gębie ->

PDF Drukuj

Napój jabłeczny

Dodano: 2010-01-01 14:35:34
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1229 razy.



1 kg skórek z jabłek
5 I wody
80 dag cukru
5 dag drożdży
kwasek cytrynowy

Świeże lub suszone skórki jabłek zalać wodą, zagotować i odstawić na kilka godzin. Odcedzić, dodać kwasku cytrynowego, jeżeli napój jest za mało kwaśny, skarmelizowany cukier (dla koloru) i rozprowadzone drożdże. Zostawić, aż zacznie fermentować. Wówczas rozlać do szczelnie zamykanych butelek i przechowywać w piwnicy. Napój zyska na smaku, jeżeli część cukru zastąpimy miodem.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności