Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2658 razy.
Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 3 godz.
Ciasto:
250 g maki,
500 ml mleka,
3 jaja,
2 lyzki stopionego masla,
2 lyzki oliwy,
2 lyzki cukru pudru,
1/2 torebki cukru waniliowego,
25 ml rumu, koniaku lub calvadosu,
1 lyzka masla do smazenia,
50 g struzek czekoladowych do przybrania.
Sos czekoladowy:
100 g czekolady,
100 ml mleka,
1 lyzka smietany,
2 lyzki cukru,
1 lyzka masla,
50 g zmielonych orzechow wloskich.
1. Make przesiac i polaczyc z cukrem, cukrem waniliowym i ubitymi z odrobina
soli jajami. Dodac mleko, alkohol, stopione maslo i oliwe. Ciasto wymieszac
dokladnie i odstawic na 2 godz. Tuz przed smazeniem rozcienczyc ewentualnie
niewielka iloscia wody.
2. Czekolade pokroic w male kawaleczki i rozpuscic wraz z maslem na lazni wodnej. Wymieszac, dodac cukier, mleko, smietane i orzechy. Ogrzewac dalej,
ciagle mieszajac, az do granicy wrzenia. Zdjac z ognia i trzymac w cieple.
3. Na niewielkiej ilosci masla usmazuc 12 nalesnikow i odstawic je w cieple
miejsce.
4. Gotowe nalesniki smarowac masa czekoladowa, zwijac w rozki, posypac struzkami czekolady i podawac natychmiast.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 5 "Kuchnia francuska II", strona 52.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach