<- Kruszon truskawkowyLista potraw z grupy: DeserKutia ->

PDF Drukuj

Kulki w czekoladzie "pocałunki damy"

Dodano: 2010-01-01 14:35:34
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 616 razy.



Kuchnia włoska
150 g czekolady na polewę
100 g słodkich migdałów
100 g cukru pudru
100 g masła i dodatkowo 30 g do wysmarowania blaszki do pieczenia
100 g mąki i 2 łyżki mąki do posypania blaszki
1,1/2 łyżki rzadkiej śmietany
szczypta soli

Migdały sparzyć, zdjąć z nich skórki, a następnie prażyć przez 10 minut w niezbyt gorącym piekarniku. Ostudzone migdały drobno posiekać, wymieszać z cukrem, mąką, masłem i solą. Ciasto wyrabiać aż do momentu uzyskania jednolitej masy. Uformować kulki i ułożyć je na posmarowanej masłem i posypanej mąką blasze do pieczenia. Piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180C. Czekoladę na polewę rozpuścić na parze i wymieszać ze śmietaną. Kulki połączyć po dwie i po trochu wlewać między nie czekoladę. Podawać, kiedy czekolada stwardnieje.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności