Kuchnia włoska
150 g czekolady na polewÄ™
100 g słodkich migdałów
100 g cukru pudru
100 g masła i dodatkowo 30 g do wysmarowania blaszki do pieczenia
100 g mąki i 2 łyżki mąki do posypania blaszki
1,1/2 łyżki rzadkiej śmietany
szczypta soli
MigdaÅ‚y sparzyć, zdjąć z nich skórki, a nastÄ™pnie prażyć przez 10 minut w niezbyt gorÄ…cym piekarniku. Ostudzone migdaÅ‚y drobno posiekać, wymieszać z cukrem, mÄ…kÄ…, masÅ‚em i solÄ…. Ciasto wyrabiać aż do momentu uzyskania jednolitej masy. Uformować kulki i uÅ‚ożyć je na posmarowanej masÅ‚em i posypanej mÄ…kÄ… blasze do pieczenia. Piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. CzekoladÄ™ na polewÄ™ rozpuÅ›cić na parze i wymieszać ze Å›mietanÄ…. Kulki poÅ‚Ä…czyć po dwie i po trochu wlewać miÄ™dzy nie czekoladÄ™. Podawać, kiedy czekolada stwardnieje.