Kuchnia włoska
225 g mąki i 2 łyżki mąki do posypania blachy do pieczenia
225 g cukru
160 g masła i 30 g masła do wysmarowania blaszki do pieczenia białka z 6 jajek
1 torebka wanilii
szczypta soli
MasÅ‚o wyrabiać drewnianÄ… Å‚yżkÄ… tak dÅ‚ugo, aż bÄ™dzie miaÅ‚o konsystencjÄ™ kremu. Dodać cukier i biaÅ‚ka i dobrze wymieszać. Do tak przygotowanej masy wsypać przesianÄ… mÄ…kÄ™, sól i waniliÄ™. WyrobionÄ… masÄ… napeÅ‚nić woreczek do wyciskania kremów z gÅ‚adkÄ… koÅ„cówkÄ… o Å›rednicy okoÅ‚o 1/2 c-m. Wyciskać dziesiÄ™ciocentymetrowej dÅ‚ugoÅ›ci paski na posmarowanÄ… masÅ‚em i posypanÄ… mÄ…kÄ… blaszkÄ™ do pieczenia. Ciasto piec w piekarniku 5-10 minut w temperaturze 200°C. Biszkopty powinny mieć brzegi zrumienione, a Å›rodki jasne. Upieczone "kocie jÄ™zyki" pozostawić na siatce piekarskiej, aż zupeÅ‚nie ostygnÄ….