<- Bezy ze śmietanąLista potraw z grupy: DeserBiszkopty "kocie języki" ->

PDF Drukuj

Białe parfait czekoladowe

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3042 razy.


4 żółtka
3 jaja
175 g cukru
1/2 filiżanki białego rumu (100ml)
250 g białej czekolady
3/8 l słodkiej śmietanki
2 torebki cukru waniliowego
1 torebka zagęstnika do bitej śmietany
1 słoiczek wiśni w likierze Maraschino
1 filiżanka siekanych pistacji (200ml)

Źółtka i jaja wymieszać z cukrem dodając rum, ubić na krem ustawiając naczynie na rondlu z wrzącą wodą; połączyć ze stopioną czekoladą. Zdjąć z ognia, wystudzić ciągle mieszając. Śmietankę ubić z dodatkiem cukru waniliowego i zagęstnika, delikatnie wymieszać z kremem jajecznym. Wiśnie starannie osączyć z likieru i osuszyć; grubo posiekać i dodać do masy wraz z pistacjami. Masę przełożyć do foremki, wstawić do zamrażarki na 1.5 - 2 godziny.
Przed podaniem pokroić w plastry.
From: robmar@lipa.mimuw.edu.pl (Robert Maron)

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności