Białka z 3 łyżkami cukru ubić na sztywną pianę. W dużym garnku trzymać na ogniu równomiernie gotującą się wodę i łyżką maczaną w wodzie nabierać po troszku piany i wkładać do wrzątku. Uważać, aby nie było za dużo klusek w garnku, ponieważ mają tendencję do sklejania się. Gdy kluski wypłyną na wierzch, odwrócić je i gotować z drugiej strony. Kluski pojedynczo wyjmować z wody i odcedzić na sicie. Sos waniliowy przyrządza się w sposób następujący: mleko gotować razem z cukrem i laską wanilii, dodać do niego, mieszając, mąkę rozprowadzoną z wodą, wszystko wlać do żółtek, ponownie postawić na ogniu i stale mieszać, aż masa zgęstnieje. Nie wolno jej jednak gotować, ponieważ żółtka mogą się ściąć. Gdy sos jest gotowy, wyjąć laskę wanilii. Kluski włożyć do szklanej salaterki i oblać ciepłym sosem waniliowym. Potem wstawić do lodówki i podawać dobrze schłodzone.
* znaczenie słowne PTASIE MLECZKO® stanowi zarejestrowany znak towarowy chroniony
na rzecz Lotte Wedel sp. z o.o.
Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD Skomentuj Powiadom o komentarzach